• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Arystokracja wśród drobiu: gęsina na św. Marcina

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
6 listopada 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Aromatyczne różowe mięso, zamknięte w chrupiącej skórce. Tak powinna prezentować się gęsina. Chociaż najpopularniejszym polskim sposobem na mięso z gęsi jest pieczenie jej z jabłkami, restauratorzy udowadniają, że można je przyrządzać na wiele sposobów. Na zdjęciu gęsie udo confit w restauracji Wave. Aromatyczne różowe mięso, zamknięte w chrupiącej skórce. Tak powinna prezentować się gęsina. Chociaż najpopularniejszym polskim sposobem na mięso z gęsi jest pieczenie jej z jabłkami, restauratorzy udowadniają, że można je przyrządzać na wiele sposobów. Na zdjęciu gęsie udo confit w restauracji Wave.

Kto zostanie tegorocznym Królem Gęsiny? Przez najbliższy miesiąc cała Polska będzie jadła mięso z gęsi. Związane jest to nie tylko ze smakiem mięsa, które w tym czasie jest najlepsze, ale również z VII odsłoną slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". W dniach od 6 listopada do 13 grudnia ponad 90 najlepszych restauracji w Polsce, w tym 13 z województwa pomorskiego, będzie serwować dania z gęsiny w autorskim wydaniu.



Restauracje biorące udział w akcji "Gęsina na św. Marcina" będą oznaczone charakterystycznym logo. Restauracje biorące udział w akcji "Gęsina na św. Marcina" będą oznaczone charakterystycznym logo.
Niegdyś popularna na naszych stołach, dzisiaj trochę zapomniana. Jej polska tradycja sięga XVII wieku. Jest co prawda nieco tłusta i kaloryczna, ale przy tym bardzo zdrowa, ponieważ zawiera dobre dla naszego organizmu tłuszcze. Najczęściej pieczona i podawana z jabłkami, ale można ją przyrządzać na wiele sposobów. Aby to udowodnić i przekonać Polaków do mięsa gęsiego, polski oddział międzynarodowej organizacji Slow Food od 2009 roku prowadzi akcję "Gęsina na św. Marcina".

- Nikt z nas nie przypuszczał, że Gęsina na św. Marcina tak szybko przekona Polaków do spożywania gęsiny. Owszem, na Pomorzu, w okolicach Słupska i na Kaszubach zawsze gęsina cieszyła się uznaniem, jednak dzisiaj wokół tego mięsa zrodziło się coś więcej - swoiste świętowanie. Dobrze, że restauratorzy i szefowie kuchni z przekonaniem włączyli się w ten proces wskrzeszania i tworzenia nowej/starej tradycji - mówi Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji i prezes Slow Food Polska.

Jak często jadasz gęsinę?

Do akcji włączyło się aż 13 restauratorów w województwie pomorskim, w tym 6 z Trójmiasta. Czy któryś z nich powtórzy sukces Tomasza Dziura z restauracji Andromeda w hotelu Galaxy w Krakowie, który w zeszłym roku, proponując suszony filet z gęsi na słoneczniku, gruszce i sosie z rokitnika, został niekwestionowanym Królem Gęsiny?

Gdzie na gęsinę w województwie pomorskim?

Restauracje pomorskie stanęły na wysokości zadania. Spragnieni dobrze przyrządzonej gęsiny mają w czym wybierać. W restauracji Mercato zobacz na mapie Gdańskaskosztujemy gęsiej wątrobianki z chipsem z gęsiej skóry. Całość podana z chlebem na serwatce oraz piklami, które doskonale uzupełnią smak dania.

- W dzisiejszych czasach gęsina bardzo małymi krokami wraca na nasze stoły ze względu na bardzo czystą i ekologiczną hodowlę. Przygotowanie potraw jest dość czasochłonne i wymaga wprawy. Bardzo łatwo jest przesuszyć mięso, a jednocześnie wymaga ono długiego pieczenia. Niemniej jednak gęsina jest bardzo wdzięczna, dobrze przygotowana jest soczysta, krucha i aromatyczna - mówi Adam Woźniak, szef kuchni restauracji Mercato.
W sopockiej restauracji Wave zobacz na mapie Sopotu na przystawkę możemy zamówić filet z gęsi podwędzany na zimno z dodatkiem konfitury z dzikiej róży oraz foie gras (40 zł). Z kolei w karcie dań głównych znajdziemy gęsie udo confit z gryczanym "kuglem", pianą z czerwonej kapusty i jabłek oraz powidła z mirabelki (65 zł).

  • Szef kuchni restauracji Wave Krystian Szidel podczas podwędzania filetu z gęsi na zimno.
  • Przystawka w restauracji Wave - filet z gęsi podwędzany na zimno, konfitura z dzikiej róży, foie gras i oliwa rzepakowa.
  • Pasztet z gęsi był zeszłoroczną propozycją restauracji Kokieteria. Czym restauratorzy zaskoczą nas tym razem?
  • Pierogi z gęsiny to propozycja Domu Zdrojowego. Jak mówią właściciele, są hitem wśród gości już od kilku dobrych lat.
  • Półgęsek podawany na ciepło w restauracji Tabun.
  • W restauracji Tabun półgęski wędzone są w prywatnej wędzarni.
  • Gęsie Udo Confit, gryczany "Kugel", piana z czerwonej kapusty i jabłek oraz powidła z mirabelek. Propozycja restauracji Wave.
Rozpływający się w ustach półgęsek z sałatką z figą, gruszką, groszkiem cukrowym, canihua, pomarańczą, baby szpinakiem, orzeszkami pinii i pianą z żurawiną (39 zł) to propozycja restauracji Morska zobacz na mapie Sopotu. Wewnątrz możemy również skosztować pierożków z gęsi z sosem rakowym (38 zł). Na większy apetyt z pewnością dobre będzie udo z gęsi, gnocchi z borowików i kasztanów oraz czerwona kapusta z przyprawami korzennymi (42 zł). Albo bardziej tradycyjnie - pieczona gęś z białą gryką, czarną pieczarką, dynią, burakiem i żurawiną (48 zł).

- Jest wiele metod przygotowywania gęsi. W mojej kuchni wybieram te najbardziej tradycyjne, czyli wędzenie, długie gotowanie oraz pieczenie. Chętnie natomiast łamię stereotypy i tradycyjne połączenia smaków dodając do gęsiny nutę orientu, egzotyki oraz połączenia typowe dla kuchni surf'n'turf, czyli kompozycji mięsa i owoców morza - mówi Adam Głowiński, szef kuchni restauracji Morska.
W gdyńskiej restauracji Krew i Woda zobacz na mapie Gdyni skosztujemy żur na gęsi biłgorajskiej z podgrzybkiem, jajkiem, ziemniakiem Lord i majerankiem. A na danie główne do wyboru - udon z gęsim mięsem, z dodatkiem imbiru, sezamu, pak-choi, chilli, orzechami ziemnymi i kolendrą albo gęsie udo wolno pieczone z dodatkiem puree ziemniaczanego z dynią i wędzonym masłem oraz jarmużem.

Idea Slow Food jest nam bardzo bliska, szef kuchni Mariusz Pieterwas gotuje zgodnie z tą filozofią od wielu lat. Jako pierwszy wśród trójmiejskich szefów, jeszcze w Metamorfozie, jeździł po okolicznych i dalszych gospodarstwach rolnych wyszukując produktów do swojej karty.Szacunek do produktu, bezkompromisowe stawianie na jego jakość oraz prostota komponowanych dań - tym się kieruje - mówi Marta Pieterwas, współwłaścicielka restauracji.
Z kolei szef kuchni restauracji "Inspiracja" w Pałacu Kościeszy na przystawkę poleca gęsie pierożki z marynowanymi rydzami, palonym masłem i pietruszką. Amatorzy zup będą mogli spróbować kremu z dyni z imbirem i gęsim chrustem. A jako danie główne Rafał Kopicki zaserwuje gęś wolno pieczoną z puree jabłkowo-cynamonowym i kaszą gryczaną suszoną.

Będąc w okolicach Jastarni, na pyszną gęsinę warto zajrzeć do restauracji Domu Zdrojowego. Szef kuchni Paweł Twerjanowicz zaserwuje krem z pieczonej dyni i brukwi gotowany na gęsinie, z pestkami dyni oraz kolendry. A to wszystko w aromacie oliwy z prażonych pestek dyni. Ponadto, goście będą mogli spróbować dotychczas najczęściej zamawianego dania, czyli obsmażanych pierogów z farszem z gęsi z dodatkiem maślaków oraz espumą cebulową. Flagowym jednak daniem restauracji będzie bolotyna z udka gęsiego w aromacie sosu borowikowo-truflowego na puree z dyni piżmowej z karmelizowanymi warzywami.

W restauracji agroturystyki Tabun menu będzie zmienne, tak aby goście codziennie mogli skosztować czegoś nowego. Jedyną pewną pozycją przez cały okres trwania akcji będzie czarnina z kluseczkami. Na najbliższy weekend, oprócz wspomnianej zupy, restauratorzy przygotują również podwędzany w przyhotelowej wędzarni półgęsek z karmelizowanym pasternakiem i sosem z rokitnika, a jako danie główne - gęsie udo z pieczoną brukwią i jabłkiem oraz puddingiem yorkshire.

Autorski przepis Daniela Chrzanowskiego z Restauracji Kokieteria z 2014 roku na smażoną pierś z gęsi, knedle z rodzynkami, mus jabłkowy, sos z czarnej porzeczki.

Składniki:
• podwójna pierś z gęsi
• czosnek
• rozmaryn
• sól, pieprz - wedle uznania, należy uważać, żeby nie dodać za dużo soli

Przygotowujemy marynatę - czosnek kroimy w cienkie plasterki, zasypujemy posiekanym świeżym rozmarynem, dodajemy sól i pieprz młotkowany/świeżo mielony.
Marynatą nacieramy pierś z dwóch stron i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 6h.
Przed smażeniem gęsi przygotowujemy ciasto na knedle.

Składniki:
• mąka pszenna 100g
• mąka ziemniaczana 50g
• ziemniaki gotowane 200g
• twaróg półtłusty 50g
• sól do smaku
• jajko
• rodzynki - łyżka

Zmielone ziemniaki i twaróg łączymy z mąką, jajkiem i sparzonymi rodzynkami. Całość zagniatamy w jednorodną masę. Jeżeli masa będzie za rzadka, należy dodać mąki. Ciasto formujemy w kluski wielkości śliwki i wrzucamy na gotującą się, lekko osolona wodę. Po wypłynięciu gotujemy do 2 minut, wyciągamy i hartujemy. Następnie knedle podsmażamy na miodzie i posypujemy cynamonem oraz prażonymi migdałami.

Mus jabłkowy
• 3 jabłka
• 1 mała cebula
• tymianek
• świeży sok z połowy cytryny
• białe wino 100ml
• bulion drobiowy 50ml
• sól do smaku

Jabłka obieramy i wykrawamy gniazda nasienne. Dwa jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy razem z cebulą pokrojoną w kostkę oraz listkami tymianku w celu uzyskania musu. Całość podlewamy sokiem z cytryny, białym winem i bulionem drobiowym. Następnie miksujemy i do musu dodajemy ostatnie jabłko pokrojone w drobną kostkę.

Sos porzeczkowy
• 100 ml soku porzeczkowego
• 50 ml demi-glass z gęsi (można zastąpić bulionem)
• 1 łyżka miodu

Wszystkie składniki wlewamy na patelnię i redukujemy. Po redukcji dodajemy zimne masło i już nie podgrzewamy.

Zamarynowane piersi z gęsi wykładamy skórą do dołu na gorącą patelnię i obsmażamy z obu stron. Obsmażoną pierś wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.

Podanie:
Podsmażone knedle rozkładamy w rozetkę, obok nich wykładamy mus jabłkowy. Następnie upieczoną pierś z gęsi kroimy pod skosem i opieramy o mus. Całość wykańczamy sosem z porzeczki i dekorujemy rozmarynem lub tymiankiem.


W akcji "Gęsina na św. Marcina, udział bierze aż 13 restauracji z województwa pomorskiego:

Mercato / Hotel Hilton / szef kuchni Adam Woźniak / Gdańsk
Kokieteria / szef kuchni Daniel Chrzanowski / Gdańsk
Krew i Woda / szef kuchni Mariusz Pieterwas / Gdynia
Crudo / szef kuchni Jacek Majcherek / Sopot
Morska / szef kuchni Adam Głowiński / Sopot
Wave / Sheraton Hotel / szef kuchni Krystian Szidel / Sopot
Inspiracja, Pałac Kościeszy / szef kuchni Rafał Kopicki /Przyjaźń
Tabun / szef kuchni Mariusz Szymichowski / Gdańsk-Otomin
Dom Zdrojowy / szef kuchni Paweł Twerjanowicz /Jastarnia
Chapeau Bas Restaurant A'la Carte by Grand Lubicz Hotel / szef kuchni Marcin Szwak /Ustka
Czarny Kos / szef kuchni Tomasz Ziółkowski / Borkowo
Dym na wodzie / szef kuchni Rafał Niewiarowski / Ustka
Pałac Poraj / szef kuchni Leszek Kaźmierczak / Poraj

Miejsca

Zobacz także

Opinie (44) 4 zablokowane

  • Autorski przepis Daniela Chrzanowskiego

    Fajnie, że jest przepis itd natomiast przydałoby się zdjęcie

    • 6 4

  • Połowa gości i tak będzie kręcić nosem (1)

    że mięso "niedopieczone"...

    • 12 1

    • Nawet nie grillowane.

      .

      • 0 0

  • w Gdyni na starowiejskiej Karczma

    już od dawna w każdą niedzielę są dania z gęsiny
    a chyba i w sobotę

    • 5 6

  • (5)

    Specjalne menu z gęsina w roli gł. przygotowała też Baryłka, ale chyba nie zapłaciła za art, skoro jej nie opisaliście.

    • 7 3

    • (4)

      Baryłka nie bierze udziału w akcji Gęsina na św. Marcina.

      • 3 2

      • (3)

        No i co z tego?

        • 1 4

        • (2)

          A może to, że artykuł jest związany z "VII odsłoną slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina".

          • 6 1

          • A ja myslałam, że art. tyczy promocji gęsiny na polskich stołach i w trójmiejskich restauracjach.

            • 2 0

          • Czyli że nie zapłaciła więc się o niej nie napisze.

            S U P E R ! ! !

            • 2 0

  • gęsina jest super

    Ciekawy artykuł. Polecam też gęsinę w Brovarni w Hotelu Gdańsk. Ich jedzenie jest pyszne!

    • 1 17

  • Najlepsza gesina jest w Browarni!! (1)

    Dziwne, że nie pojawiła się w artykule.. nigdzie nie jadłam lepszej, delikatne mięso, pycha!

    • 3 19

    • a jaka tam jest gęsina?

      • 2 0

  • Co trzeba mieć w głowie? (4)

    Żeby jeść martwe zwierzę.

    • 10 40

    • Gwarantuje ci, że ...

      ... jak będziesz martwy, zwierzaki wezmą odwet !

      • 15 2

    • Rozsądek

      • 2 3

    • A lepiej jeść żywe?

      • 0 2

    • to spróbuj zjeść żywe.bon apetit

      • 0 1

  • pieterwas fujjjj (2)

    Krew i woda. .co to ma wspólnego z restauracją. Byłem jadłem i tak jak się spodziewałem fujjjj. Nie polecam

    • 15 4

    • Kazdy to wie (1)

      Ale po co sie denerwowac!!!!
      kombinacja nie wyszła kolejny raz,ale mariusz sie nie podda i najwazniejsze sa zdjecia i tyle!No i dobrze ....Nie umie gotowac to on sam chyba najlepiej wie to jezdzi pstryka zdjecia ;)))ahaha fajnie;)

      • 2 0

      • ha

        super!!!!!!!!!!!!!

        • 0 0

  • Gdzie w Gdańsku można kupić gęsinę (szyjki, skrzydeła)? (9)

    wiem, że w Lidlu bywają paczkowane uda.

    • 2 0

    • Bleeeeeee (4)

      W LIDLU to sobie co najwyżej kup masło, albo browara, a nie gęsinę. Te są tam na sterydach, jak zresztą większość mięś i drobiu z sieciówek. Chcesz gęsinę dobrej jakości, jedź na targ i kup od zaufanej osoby która chowa je nie dla zysku

      • 2 4

      • $ (2)

        Jak nie dla zysku to czemu sprzedaje?

        • 11 0

        • Moze się

          nie lubią?

          • 8 0

        • Odp.

          Aby głupi się pytał

          • 1 2

      • na wieś do cioci albo rolnika, który sam je to co hoduje

        • 1 0

    • Pierś z gęsi jest teraz

      w Lidlu w promocji - 22 zeta za kilogram.

      • 3 0

    • pytanie (1)

      Jaka jest cena gęsiny w porównaniu do innych miąs?

      • 0 0

      • Ale, że oczekujesz jakiejś rozprawki czy licencjatu w temacie?

        • 1 3

    • Sklep Mięsny

      W Gdańsku można kupić gesine na targowiskach , w sklepach mięsnych , ewentualnie pojechać do np Sierakowic i kupić od tamtejszych Gospodarzy ;)

      • 2 0

  • w Gdańsku

    Gęsina w tym miesiącu również w gdańskiej restauracji Kuchnia Rosyjska na Długiej. tam jest smaczna - ale to jednak trzeba lubić i znać się na mięsie a nie oceniać przez pryzmat piersi z kurczaka z Mc Donalda

    • 5 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja