• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Artezyjska czy morska z Hawajów? Wody dla spragnionych luksusu

Katarzyna Kołodziejska
1 kwietnia 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 
Od kilku lat cenę wody determinuje również butelka. Jean Paul Gaultier w 2009 r. stworzył kreację dla wody Evian (ta francuska luksusowa woda jest szczególnie ceniona przez gwiazdy takie jak Brad Pitt czy Serena Williams). Dla tej samej marki zaprojektował opakowanie Christian Lacroix. Od kilku lat cenę wody determinuje również butelka. Jean Paul Gaultier w 2009 r. stworzył kreację dla wody Evian (ta francuska luksusowa woda jest szczególnie ceniona przez gwiazdy takie jak Brad Pitt czy Serena Williams). Dla tej samej marki zaprojektował opakowanie Christian Lacroix.

"Zdrowa woda życia doda" mówi staropolskie przysłowie. Jednak na przestrzeni wieków, a szczególnie ostatnich lat, wiele się pod tym względem zmieniło. Dziś liczy się nie tylko ilość zawartych w niej minerałów czy cena, ale także miejsce wydobywania wody, opakowanie, a nawet nazwa. W lany poniedziałek przyglądamy się wodom, które wybierają restauratorzy, celebryci i najbardziej wybredni klienci.



Na co zwracasz uwagę kupując wodę mineralną?

Niemal każdy dietetyk czy specjalista od zdrowego żywienia zaleca picie wody mineralnej. Minimalne dziennie zapotrzebowanie to 1,5 litra. Ważne jest też uważne czytanie etykiet i zwracanie uwagi na ilość zawartych w niej składników mineralnych.

- Musimy nauczyć się czytać etykiety, a nie kierować reklamą - radzi Agnieszka Kościowska z poradni dietetyczno-żywieniowej Vitalinia. - W Polsce nie brakuje nam świetnych wód i warto z tego korzystać, jednocześnie nie przepłacając. Najważniejsze to wiedzieć po co kupujemy wodę. Niska zawartość pierwiastków powoduje, że nawet najdroższa woda może paradoksalnie wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Ponadto woda powinna pochodzić z podziemnego źródła, izolowanego od zanieczyszczeń zewnętrznych, a taka występuje przede wszystkim na terenach górskich.

Jednak picie wody, oprócz tego, że jest niezbędną potrzebą życiową, stało się również pretekstem dla producentów do wyścigu o coraz bardziej wybrednego klienta. Również restauratorzy postanowili sprostać tym oczekiwaniom - powstały specjalne "wodne bary" czy restauracje, które serwują kartę wód. Menu zawiera nie tylko nazwę marki i producenta, ale też istotne dane o tym, jaka woda pasuje do jakiego typu dania, skąd pochodzi dany produkt oraz jaka jest jego historia. Specjaliści doradzają gościom, jaką wodę wybrać do mięs, a jaką do ryb.

Na rynku światowym funkcjonują sommelierzy specjalizujący się doskonałą znajomością wód źródlanych. Powstał nawet specjalny "wodny kodeks" opublikowany przez S. Pellegrini i Acqua Panna we współpracy z Międzynarodowym Stowarzyszeniem Sommelierów (ASI).

Na świecie modne stają się wodne degustacje. Największą tego typu imprezą jest Berkley Springs International Water Casting Awards, która co roku odbywa się w Stanach Zjednoczonych, w Wirginii. Wodni sommelierzy przyznają nagrody w pięciu kategoriach. Wybiera się najlepszą wodę butelkowaną, gazowaną i najlepsze opakowanie wody. W pozostałych dwóch kategoriach jury ocenia najlepszą wodę miejską i najlepszą oczyszczoną wodę pitną.

Wśród najlepiej ocenianych wód w Polsce są między innymi Muszynianka, Cisowianka, Kryniczanka czy Nałęczowianka i Kinga Pienińska. Ta ostatnia została doceniona także poza granicami Polski i tak np. w USA uznawana jest za markę luksusową.

Czy woda może być luksusem? Jak najbardziej. Potwierdzeniem tego niech będzie fakt, że opakowania butelek wody tworzą znani projektanci. I tak: Jean Paul Gaultier w 2009 r. stworzył kreację dla wody Evian (ta francuska luksusowa woda jest szczególnie ceniona przez gwiazdy takie jak Brad Pitt czy Serena Williams). Dla tej samej marki zaprojektował opakowanie Christian Lacroix, znany ze swych niemal baśniowych sukni. Butelkę wzorowano na czerwonej sukni ślubnej Lacroix, w której pozowała Madonna. Wyprodukowano zaledwie 99 tych butelek, dochód z ich sprzedaży będzie przeznaczony na cele dobroczynne.

Nie należy spodziewać się, że butelkę Evian kupiła Madonna, która akceptuje jedynie wodę sprzedawaną przez przedstawicieli jednego z ruchów religijnych. Podczas koncertu w Irlandii zażądała, żeby w jej garderobie pojawiło się 25 skrzynek z wodą... kabalistyczną. Britney Spears jest patriotką i pije wodę, która  ma swoje bary tylko w Stanach Zjednoczonych. Piosenkarka podobno wynajmuje nawet samolot, który dostarcza jej wodę. Natomiast Elton John, który miał wystąpić w gdańsko-sopockiej Ergo Arenie, zażyczył sobie wody mineralnej z Fidżi.

W trójmiejskich restauracjach wybór wód wciąż jest mały i zazwyczaj ogranicza się do kilku propozycji. W gdańskiej Mercato dostępne są dwie włoskie wody: Acqua Panna i San Pellegrino. Wody poleca szef kuchni Mercato, Adam Woźniak:

- Acqua Panna jest lekka niczym piórko, przyjemnie delikatna i aksamitna. Charakteryzuje się doskonałym zrównoważeniem wszystkich składników. Wysoką jakość wody Acqua Panna potwierdza fakt, że jest oficjalną wodą Światowego Stowarzyszenia Sommelierów, rekomendowaną przy degustacji win. Natomiast San Pellegrino charakteryzują niepowtarzalne, drobne perełki naturalnego gazu intensyfikujące wrażenie przyjemnego aromatu i orzeźwienia. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom znakomicie pasuje do finezyjnych potraw i wykwintnych trunków - wyjaśnia Adam Woźniak.

Te same wody serwuje sopocka Ristorante Tesoro. - Takie były oczekiwania naszych klientów - mówi Marzena Michalska. - Są to włoskie wody, a nasi klienci życzyli sobie, żeby do włoskich potraw, które serwujemy, podawać odpowiednią wodę.

Luksusowe wody można za to kupić w trójmiejskich sklepach, takich jak Piotr i Paweł, Alma czy Bomi. Oprócz wspomnianych już Acqua Panna i San Pellegrino, w ofercie delikatesów można znaleźć m.in.: Lurisia, Ty Nant, Voss, Fiji, Vichy Catalan, Perrier i Evian.

  • LURISIA - naturalna woda mineralna. Wypływa ze źródła Santa Barbara w górach Piemontu. O doskonałości produktu stanowi: jakość wody Lurisia oraz szkło z Verallii
  • TY NANT - połączenie zdrowotnych i smakowych walorów wody z opakowaniem w postaci butelek z różnobarwnego szkła
  • VOSS - jedna z najczystszych wód artezyjskich, chroniona przed zanieczyszczeniami przez okalające źródło skały i lód. Ta norweska woda stanowi przysmak koneserów, jest regularnie dostarczana na najznakomitsze stoły świata.
  • FIJI - jedna z najbardziej popularnych wód na świecie. Wydobywana jest z położonego głęboko we wnętrzu ziemi źródła artezyjskiego. Znana jest ze swojej niezwykłej czystości i klarownego smaku. Swoją czystość zawdzięcza ulokowaniu głęboko we wnętrzu ziemi i ochronie przez nieprzepuszczalne skały.
  • VICHY CATALAN - woda wysokozmineralizowana, wzbogacona CO2. Pomaga w regulacji poziomu cholesterolu i triglicerydów, wspomaga trawienie i pracę jelit oraz zapobiega próchnicy zębów, wzmacnia strukturę kości, działa antydepresyjnie.
  • PERRIER - woda słodka produkowana we Francji, 17 kilometrów od Nimes, w małej miejscowości Vergeze. Znajdują się tam źródła naturalnej wody słodkiej, która oficjalnie eksploatowana jest na mocy dekretu Napoleona III, od 1863 roku.
  • EVIAN - naturalna woda mineralna, która z geologicznego punktu widzenia ma 8000 lat. W naturalnym procesie filtracji, trwającym 15 lat, woda ta powoli przedziera się przez kolejne warstwy polodowcowych skał morenowych. Naturalne filtry sprawiają, że składniki mineralne zawarte w wodzie Evian stanowią unikalną i odpowiednio zbalansowaną kompozycję, niezmienną od chwili jej pozyskania ze źródeł.


Jeśli jednak ktoś chce i może pozwolić sobie na prawdziwe wodowe szaleństwo to najdroższych wód świata musi raczej szukać poza Trójmiastem. Najdroższą wodą, jaką kiedykolwiek sprzedano, jest Acqua di Cristallo "Tributo a Modigliani". Trudno w to uwierzyć, ale butelka zawierająca 1250 ml wody została sprzedana za 60 tysięcy dolarów. Oczywiście znaczną część tej kwoty stanowiła butelka. Zaprojektowane przez Fernando Altamirano opakowanie inspirowane było pracami włoskiego malarza i rzeźbiarza, Amedeo Modigliani'ego. Powleczone zostało zaś 24-karatowym złotem. Woda jaką umieszczono w tej stanowiącej małe dzieło sztuki butelce, pochodziła z Francji, Fidżi oraz islandzkiego lodowca.

Amerykańskich celebrytów często można zobaczyć na zdjęciach z butelką wody Bling h2o. Koszt jednej butelki zawierającej 750 ml płynu, waha się w granicach 40-60 dolarów (równowartość ok. 130-200 złotych). Każda butelka tej rozlewanej w miejscowości Dandridge w amerykańskim stanie Tennessee wody jest szczególna. Opakowanie wody zawiera ręcznie wkomponowane kryształki Swarovskiego. Można ją kupić w najmodniejszych klubach świata.

Tymczasem prawdziwym hitem wśród koneserów dóbr luksusowych stała się woda morska z Hawajów. Jest ona marketingowym przebojem m.in. w Japonii. Zaopatrując się w półlitrową buteleczkę wody Kona Nigari wydobywanej z głębokości blisko 300 metrów, należy liczyć się z wydatkiem 33,5 dolara. W tej cenie producenci gwarantują wspomaganie odchudzania i skuteczne zwalczanie stresu. Faktycznie, po wypiciu wody za ponad 100 złotych może się przydać coś na uspokojenie...

Zobacz także

Opinie (37) 4 zablokowane

  • Co jest niema juz naiwniaków chetnych na kranówkę z żywca?

    • 7 1

  • A nie powinno być (1)

    zimna woda zdrowia doda?

    • 1 1

    • nie

      tak

      • 2 0

  • Gdynia ma bardzo dobrą kranówę

    Mamy duży filtr na wejściu i tyle. Nasza kranówka w smaku jest bardzo dobra. Praktycznie każda dzielnica ma inne ujęcie wody to i smakuje inaczej. Z regóły im dalej od centrum tym kranówa jest lepsza bo rury są nowsze. Gdańsk raczej słabo z wodą, kranówa nie nadaje się do bezpośredniego picia, bynajmniej we Wrzeszczu. Generalnie Polska ma dużo dobrych ujęć wód, zwłaszcza głębinowych, Mamy nawet wody lecznicze typu Jan, Henryk czy Józef i są do dostania w niektórych marketach. Wody ci u nas dostatek. I może dlatego nasze wódki są takie dobre...

    • 1 1

  • Woda butelkowana (1)

    to podobno jeden z większych przekrętów biznesowo-marketingowych

    • 10 0

    • obok OFE

      • 4 0

  • Minerały mam w jedzeniu, wodę poproszę źródlaną

    Po mineralnej uczucie kamienia w brzuchu, a po źródlanej (niskozmineralizowanej) wspaniałe uczucie nawodnienia. Każdy powinien pić taką wodę, która mu smakuje i po której dobrze się czuje. Minerały to ja mam w jedzeniu, wodę piję by się nawodnić, a nie szprycować pierwiastkami.

    • 0 1

  • Kiedy akcyza na wode ?

    Dlaczego woda w polsce jest sprzedawana bez akcyzy ?

    • 2 0

  • Tak jak napisano w artykule radzę czytać etykiety, a nie kierować się reklamami. Tak jak karma Whiskas czy Chappi to jeden z największych syfów dla domowych pupili, tak samo Kropla Beskidu, Żywiec Zdrój i inne reklamowane wody mają 8-10 razy mniej minerałów niż poczciwa Muszynianka, Muszyna czy Kinga. Zwracajcie też uwagę, że reklamowane produktu to wody źródlane, a nie wody mineralne. Czyli jak gdzieś jest źródło to można już taką wodę nazywać na etykiecie źródlaną bez względu na fakt, że prawie w ogóle nie zawiera minerałów.

    • 3 0

  • Alpy... tu się oddycha...

    mówił kiedyś Kramer w Vabank zaciągając się powietrzem z okolic Zegrza...Podobnie jest z tą wodą. Kosztuje 100pln za litr w pieknej butelce. koniecznie rozlewana na koncu swiata... nie ma to jak marketing.

    • 6 0

  • gwiazdom zza wielkiej wody palma uderzyła do łbów (1)

    Elton zarządał wody FIJI...
    Podejrzewam, że gdyby nalać mu zwykłej mineralnej wody za 1,50zł w tą butelkę, to by się nawet nie kapnął..
    Swoją drogą, najlepszą rzeczą do popicia jedzonka w restauracji zawsze był i będzie zimny żywiec :) (nie woda tylko piwko jakby ktoś nie zajarzył)

    • 3 2

    • ale bardzo zimny

      musi być bardzo zimny, żeby nie było czuć, że to piwo Żywiec to szczyny i chemia... masz ty pojęcie o piwie :(

      • 4 0

  • Witajcie,

    @trw i @pozytywnie myślący, główną rolą wody w organizmie jest jego nawodnienie. Wody źródlane i mineralne niskozmineralizowane są odpowiednie i bezpieczne do picia na co dzień dla każdego niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Większość może sięgać także po wody średniozmineralizowane, natomiast te wysokozmineralizowane nie są przeznaczone do picia na co dzień w większych ilościach. Wypłukiwanie składników mineralnych potrzebnych dla organizmu w wyniku picia wody u osób zdrowych jest fizjologicznie niemożliwe. Nerki potrafią przystosować swoją pracę do ilości przyjmowanej wody i składników mineralnych. Ta funkcja jest niezależna od rodzaju przyjmowanego pokarmu i gwarantuje ogólną równowagę organizmu.

    @max, wody butelkowane i woda kranowa to różne rodzaje wód. Wody butelkowane w Polsce mogą pochodzić wyłącznie ze źródeł podziemnych, woda kranowa to różne ujęcia, także powierzchniowe. Taka woda wymaga wielostopniowego procesu uzdatniania. By uniknąć wtórnego skażenia w sieci wodociągowej woda, która trafia do wodociągu musi być chlorowana lub ozonowana, co jest zabronione w przypadku wód butelkowanych. Normy dotyczące wód butelkowanych są bardziej restrykcyjne pod kątem zawartości niektórych substancji takich jak ołów, kadm czy azotyny. Występowanie niektórych związków jest dopuszczalne w wodzie z kranu (dotyczy to np. pestycydów, detergentów, trichlorometanów czy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych), zaś w przypadku wody butelkowanej ich obecność jest wykluczona.

    Wody, do których w procesie butelkowania dodawane są składniki mineralne nazywamy wodami stołowymi. Stanowią one mniej niż 1% wszystkich wód dostępnych na rynku i są przeznaczone dla osób o szczególnych potrzebach - pracujących fizycznie czy sportowców. Takie wody mogą też powstać przez połączenie wody mineralnej wysokozmineralizowanej z wodą niskozmineralizowaną.

    Spożycie płynów zależy od wielu czynników - w szczególności od płci, diety, trybu życia i temperatury otoczenia. Zgodnie z rekomendacją ekspertów EFSA średnie zalecane spożycie płynów dla osoby dorosłej wynosi 2-2,5 l. Ok. 20% tego zapotrzebowania pokrywa pożywienie, resztę należy wypić w postaci różnych płynów, przy czym ze względów zdrowotnych większość (min. 60%) powinna stanowić naturalna woda.

    W przypadku pytań, zapraszam wszystkich do kontaktu bezpośredniego:ekspert@zywiec-zdroj.pl

    Pozdrawiam,

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane