wiadomości - Aktualności

stat

4 razy smaczniej po raz czwarty, ale nie ostatni

Szefowie kuchni oraz obsługa Sztuczki Bistro w Sopocie - zespół odpowiedzialny za organizację czwartego spotkania z cyklu "4 razy smaczniej"
Szefowie kuchni oraz obsługa Sztuczki Bistro w Sopocie - zespół odpowiedzialny za organizację czwartego spotkania z cyklu "4 razy smaczniej" fot. Lucyna Pęsik/trojmiaso.pl

W niedawno otwartym lokalu Sztuczka Bistro odbyła się w piątek wieczór czwarta, acz pewnie nie ostatnia, kolacja z cyklu 4 razy smaczniej - wspólnej inicjatywy szefów kuchni na co dzień pracujących w różnych restauracjach: Sztuczce, Białym Króliku, Mercato oraz Eliksirze. Co jakiś czas łączą siły i gotują w zespole - tak, jak zrobili to wczoraj.



Wyjątkowo tym razem, we współpracy z Pawłem Wątorem, Jackiem Koprowskim, Marcinem PopielarzemPawłem Stawickim, kolację w ramach "4 razy smaczniej" przygotowywał też Rafał Wałęsa, właściciel Sztuczki Bistro - siostrzanej restauracji gdyńskiej Sztuczki, podającej jednak menu mniej wykwintne, mniej ekstrawaganckie, tańsze. Spod rąk Wałęsy wyszło wczorajszego wieczora danie główne: boczek, jabłko, majeranek.

- Przekornie wyłamuję się swoją propozycją z grupy fine-daningowej, wtórując koncepcji bistro. Przygotowałem boczek, czyli kawał tłustej świnki, najpierw marynowany w solance z dodatkiem cukru, a następnie pieczony w jabłkach. Mięsu towarzyszą kwaśne dodatki: mus jabłkowy i jabłko kompresowane w cydrze oraz świeży majeranek. Ot tyle. Micha pysznego, ale niekoniecznie konceptualnego dania - powiedział nam Rafał Wałęsa.
Przeczytaj także: Nowa restauracja Rafała Wałęsy. Sztuczka Bistro rusza w Sopocie.


Pozostałym potrawom wieczoru nie można już było odmówić eksperymentalnego formatu. Spośród czterech amuse-bouche w szczególności zaciekawił miecznik, lekko tylko ścięty, w środku surowy, obtoczony w ziołach i startej skórce z pomarańczy, z kawałkiem dojrzałego avocado oraz beza marchewkowa z lekko pikantnym humusem i ziołowymi chipsami.

Miło zaskoczyły też dania mięsne i rybne. Paweł Stawicki przygotował pierożki - tortellini z farszem z udźca i grasicy jagnięcej, podane na słodkawym puree z topinambura oraz z kwaśną jeżyną marynowaną w szczecińskiej wódce Starka. Rybne danie z kolei zbudowano na sezonowym przysmaku - dorszu skrei. Białą rybę zalano chowderem z pieczonego kurczaka, zestawiono z chipsem ze skórki kurczaka, wędzonym kawiorem z pstrąga oraz szalotką przygotowaną na kwaśno (autor: Jacek Koprowski). Kubki smakowe pomiędzy tymi dwoma daniami oczyścił sorbet z jagód kamczackich. Na talerzu wyglądał wyjątkowo - wraz z kozim twarogiem, szpinakiem i burakiem uformował różany kwiat.

Przeczytaj relacje z poprzednich spotkań, które do tej pory odbyły się w Mercato, Białym Króliku oraz Eliksirze.

Autorem deseru był Marcin Popielarz, który na poprzedniej kolacji z cyklu dał się zapamiętać dzięki wyśmienitemu musowi z dyni piżmowej fermentowanej w kwiatach bzu. Dynię odnaleźć można było także w deserze przygotowanym na piątkowy wieczór. Pojawiła się przy lodach z kwaśnej śmietany i tarcie czekoladowej z maliną moroszką.

Za pairing alkoholowy odpowiedzialny był sommelier - Łukasz Chwojnicki. Do każdego dania zaproponował wino w 100 proc. powstałe z winogron jednego szczepu. Do jagnięciny wybrał uprawioną we Włoszech winorośl barbera, natomiast do dorsza skrei - australijskie chardonnay. Z Australii pochodziło także oryginalne wino deserowe o silnym, orzechowym aromacie (d'Arenberg, Noble Mud-Pie 2014).

Czwarta kolacja przygotowana w ramach projektu "4 razy smaczniej" bynajmniej nie jest ostatnią. Kolejne jego odsłony powrócą jesienią, nie wykluczone jednak, że w lekko zmodyfikowanej formie. Nie pozostaje nam nic innego, jak przeczekać lato i zaczekać na zapowiedź jesiennej uczty.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (18)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Najnowsze artykuły

wydarzenia