• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

29 restauracji z Trójmiasta w nowym przewodniku Gault&Millau

Olga Miłogrodzka
28 listopada 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Premiera trzeciej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz gala wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni 2017 odbyła się w minioną niedzielę, w budynku EC1 w Łodzi. Premiera trzeciej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz gala wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni 2017 odbyła się w minioną niedzielę, w budynku EC1 w Łodzi.

Trzecia polska edycja Żółtego Przewodnika Gault&Millau właśnie trafiła do sprzedaży. Wyróżniono w nim 460 restauracji, w tym 29 z samego Trójmiasta, gdzie najwyższe noty - tak, jak w roku ubiegłym - otrzymały dwa gdańskie lokale: Metamorfoza oraz Mercato. Z oceną powyżej 15 pkt. trafiły do grona 12 miejsc w Polsce wyróżnionych trzema "czapkami kucharskimi".



Przewodnik kulinarny Gault&Millau pojawia się w Polsce już po raz trzeci. W porównaniu do swojego czerwonego konkurenta, przyznającego gwiazdki Michelin, zasięgiem obejmuje cały nasz kraj (nie tylko Warszawę i Kraków). W tym roku licząca ponad 700 stron publikacja poleca 460 restauracji, czyli aż o 220 więcej niż w pierwszej jego edycji (2015).

Numerem jeden w Polsce została warszawska restauracja Senses. Wyróżniona 18 pkt. wyprzedziła tryumfujące do tej pory Atelier Amaro (17,5 pkt.). Przypomnijmy, że Andrea Camastra - szef kuchni Senses, wyróżniony w tym roku na gali Gault&Millau tytułem Szefa Roku - przygotował w maju dla mieszkańców Trójmiasta lunch z gwiazdką Michelin.

Przeczytaj relację z wydarzenia i wywiad z Andreą Camastrą

Żółty przewodnik Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dziś publikowany jest w 12 krajach na świecie. Inspektorzy Gault&Millau odwiedzają i oceniają lokale anonimowo. Do przewodnika trafiają te, które dostały przynajmniej 10 z 20 możliwych punktów przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt. - 1 czapka; 13-14 pkt. - 2 czapki; 15-16 pkt. - 3 czapki; 17-18 pkt. - 4 czapki; 19-20 pkt. - 5 czapek). Punkty przyznaje się za jakość i świeżość produktów, kreatywność i profesjonalizm prezentacji, harmonijność menu, właściwe tempo serwisu oraz spójność koncepcji restauracji.

W Trójmieście niezmiennie najlepszymi lokalami pozostają: Metamorfoza oraz Mercato. Z oceną sięgającą odpowiednio 15,5 oraz 15 pkt. obie cieszą się wyróżnieniem w postaci trzech "czapek kucharskich". W całym kraju tak wysoko ocenionych zostało tylko 12 miejsc.

Restaurację Metamorfoza doceniono za szacunek do produktu, tradycji i niezwykle staranny wybór dostawców, którymi są gospodarstwa kaszubskie, lokalni hodowcy, rybacy i rzemieślnicy.

- W Metamorfozie warto skosztować rzadko serwowanych gdzie indziej specjałów, np. belony, ryby o charakterystycznie długich szczękach i zielono zabarwionych ościach. Wędzona na miejscu metka, podawana z chlebem w formie tostów francuskich i szczawikiem zajęczym jest prosta i wykwintna zarazem. Karta zmienia się często, bo szef kuchni (Adrian Klonowski) restrykcyjnie przestrzega zasady sezonowości - każdy składnik ma swój czas, poza którym nie uświadczy się go w karcie - czytamy w przewodniku.
Mimo rozstania z Adamem Woźniakiem ubiegłoroczną pozycję utrzymało także Mercato w hotelu Hilton. Lokal wyróżniono za hołdowanie dawnym gdańskim recepturom i pielęgnowanie lokalnej spuścizny kulinarnej. Filarami menu są tu bowiem: kaczka, łosoś, fagas oraz bób - cztery, tradycyjne dla regionu produkty, które pojawiają się na stole zgodnie z rytmem sezonu.

Przeczytaj także wywiad z Pawłem Stawickim z Mercato oraz o wyróżnieniu Adriana Klonowskiego z Metamorfozy przez Gault&Millau.

  • Premiera trzeciej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz gala wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni 2017 roku odbyła się z minioną niedzielę w Łodzi.
  • Mariusz Pieterwas (Krew i Woda) oraz Robert Sowa na tegorocznej gali Gault&Millau w Łodzi
  • Adrian Klonowski - szef kuchni gdańskiej Matamorfozy, w 2015 r. nagrodzony przez Gault&Millau w kategorii Młody Talent.
  • Paweł Stawicki - szef kuchni Mercato oraz Andrea Camastra - szef kuchni Senses podczas wspólnego gotowania "lunchu z gwiazdką Michelin" w Gdańsku
  • Na uroczystej gali inaugurującej przewodnik Galut&Millau nagradzani są także najlepsi szefowie kuchni. W tym roku jedyną nominowaną z Trójmiasta - w kategorii Kobieta Szef - była Ewa Szyc Juchnowicz z restauracji Malika.

W porównaniu z rokiem ubiegłym trzem restauracjom z Trójmiasta przyznano niższą o jeden pkt. notę: gdyńskim SztuczceMalice oraz sopockiemu Thai Thai. Awansowały z kolei: Tłustka Kaczka, Krew i Woda, Szafarnia 10, Bulaj, Morska oraz Targ Rybny - Fishmarkt.

Z przewodnika zniknęły, choć nadal funkcjonują: Britannica Steakhouse, Bellevue, Restauracja Filharmonia oraz Tupot Mew. Pojawiły się za to nowe lokale: 1611 Restaurant w Dworze Oliwskim (13,5 pkt.), której po odejściu z Mercato szefuje Adam Woźniak, otwarta w kwietniu tego roku gdyńska Open Kitchen (12 pkt.), Restauracja Ritz (11 pkt.), w której szefem kuchni jest Basia Ritz, Fellini (11,5 pkt.), Good Morning Vietnam (10,5 pkt.) oraz Hashi Sushi.

Lista trójmiejskich restauracji wyróżnionych w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2017:

  1. Metamorfoza, Gdańsk (szef kuchni: Adrian Klonowski) - 15,5 pkt.
  2. Mercato, Gdańsk (szef kuchni: Paweł Stawicki) - 15 pkt.
  3. Biały Królik, Gdynia (szef kuchni: Marcin Popielarz) - 14,5 pkt.
  4. 1611 Restaurant, Gdańsk (szef kuchni: Adam Woźniak) - 13,5 pkt.
  5. Sztuczka, Gdynia (szef kuchni: Jacek Koprowski) - 13,5 pkt.
  6. Szafarnia 10, Gdańsk (szef kuchni: Grzegorz Labuda) - 12,5 pkt.
  7. Tłusta Kaczka, Gdynia (szef kuchni: Paweł Kwitniowski) - 12,5 pkt.
  8. Targ Rybny - Fishmarkt, Gdańsk (szef kuchni: Piotr Samulski) - 12 pkt.
  9. Ristorante La Cucina, Gdańsk (szef kuchni: Grzegorz Nakrajnik) - 12 pkt.
  10. Krew i Woda, Gdynia (szef kuchni: Mariusz Pieterwas) - 12 pkt.
  11. Open Kitchen, Gdynia (szef kuchni: Piotr Ślusarz) - 12 pkt.
  12. Fellini, Gdańsk (szef kuchni: Michał Rybak) - 11,5 pkt.
  13. Bocian Morski, Sopot (szef kuchni: Filip Miotke) - 11,5 pkt.
  14. Petit Paris, Sopot (szef kuchni: Philippe Abraham) - 11,5 pkt.
  15. Cyrano & Roxane, Sopot (szef kuchni: Yannick Chauvet) - 11,5 pkt.
  16. Grono di Rucola, Sopot (szef kuchni: Robert Zieliński) - 11,5 pkt.
  17. Malika, Gdynia (szef kuchni: Ewa Malika Szyc-Juchnowicz) - 11,5 pkt.
  18. Morska, Sopot (szef kuchni: Adam Głowiński) - 11 pkt.
  19. Thai-Thai, Sopot (szef kuchni: Surachart Urajaroen) - 11 pkt.
  20. Bulaj, Sopot (szef kuchni: Artur Moroz, Paweł Chomentowski) - 11 pkt.
  21. Restauracja Kubicki, Gdańsk (szef kuchni: Damian Mazurowski) - 11 pkt.
  22. Restauracja Ritz, Gdańsk (szef kuchni: Basia Ritz) - 11 pkt.
  23. A la française, Gdańsk (szef kuchni: Dominique Chesnais) - 10,5 pkt.
  24. Trattoria La Cantina, Gdańsk (szef kuchni: Patryk Kowalski) - 10,5 pkt.
  25. Good Morning Vietnam, Gdynia (szef kuchni: Thang Nguyen) - 10,5 pkt.
  26. Hashi Sushi, Gdynia (szef kuchni: Piotr Falczyński) - 10,5 pkt.
  27. Moon, Gdynia - 10,5 pkt.
  28. Bistro Pobite Gary, Gdańsk (szef kuchni: Rafał Brzoskowski) - 10 pkt.
  29. Neighbour's Kitchen, Gdańsk (szef kuchni: Bartosz Hyży) - 10 pkt.

Przewodnik Gault&Millau można nabyć w salonach Empik w cenie 59,90 zł.

Zobacz także

Opinie (81) 3 zablokowane

  • Tylko Daniel Banino.

    • 2 3

  • Jedzenia mało i drogo (1)

    W żadnym lokalu nie mają dobrego jedzenia, do tego maja słone ceny, malo na talerzu, zachodni goście pod tym względem sa zdegustowani, a piwko też nie jest tanie

    • 6 6

    • "W żadnym lokalu nie mają dobrego jedzenia"

      No to musiałeś się sporo namęczyć chodząc tam. Po 20-tej restauracji z "niedobrym" jedzeniem chciało ci się dalej próbować? Majętny jesteś.

      • 3 3

  • łyk prawdy o tym zestawieniu (10)

    obok Metamorfozy i Sztuczki w zestawieniu takie strzały jak Good Morining, Nieghbours (?!?!?), lub o zgrozo Pobite Gary. Serio? Pobite Gary i Neighbours? Ja rozumiem że tam na pewno można zjesc smacznie i niedrogo, ale każdy wie ze to bistro jakich tysiące na swiecie - kanapka, makaron, zupa dnia, lemoniada. dania obiadowe. no sory w super przewodniku restauracje z zestawem carbonara + schabowy + rosół?? jedna wielka lipa i ściema, ktokolwiek pracuje w tej branży wie, że te przewodniki sa układane z dyskretną pomocą restauratorów którzy chcą zaplacic za miejsce w takim czyms. Inna sprawa że jesli w Trójmieście dobrych knajp jest łącznie 5, to żeby wyszedł nam przewodnik a nie ulotka to trzeba troche to jakoś poszerzyć.

    Przeciez Cantina Tratorria to jest pizzeria pod Akademią Medyczną, na miłosć boską :D Czy osoba pisząca ten artykuł wgl tam była? Albo sędziowie tego konkursu? Studenci tam chodza bo jest w miare tanio i się można dobrze zapchać.

    Lipa, kłamstwo i kolejny raz mówienie ludziom w oczy nieprawdy w imię nakręcenia sprzedaży. Szkoda, że portal który podobno jest dla mieszkańców takie coś wspiera i firmuje swoją marką. Pani redaktor, życzę większej wnikliwości przy doborze tematów, bo potem takie rzeczy się ciągną.

    • 31 6

    • Boli?

      Polaka zawsze boli..proponuje wziasc sie w garsc i udowodnic ze tez dasz rade

      • 2 6

    • aa Ty pracujesz w tej branży (7)

      że wiesz?
      "ktokolwiek pracuje w tej branży wie, że te przewodniki sa układane z dyskretną pomocą restauratorów którzy chcą zaplacic za miejsce w takim czymś"

      a jak tak, to gdzie? chętnie odwiedzę i spróbuję

      • 4 1

      • jestem dostawcą produktów spozywczych dla gastronomii :), to wiem co jest grane (6)

        polecam paluszki rybne, dobra cena jest teraz.

        • 3 1

        • no to widzę że,

          • 0 0

        • no to widzę że, (4)

          obracasz się wśród samych wytwornych restauracji. jeszcze zaraz powiesz, że 99% z powyższej listy zaopatruje się u Ciebie ;-)
          poszerz horyzonty - polecam, pomaga :-)

          • 2 1

          • nie, bo to nie ten sektor (hotele, stołówki) (3)

            ale nie rozumiem o to ma do rzeczy. wiedzieć chyba mogę, nawet jak niesiedzę pod drzwiami tych knajp 24h/7. tak się skłąda ze Trojmiasto jest dosyć wąskie pod tym względem. a wiele z tych restauracji zaopatruje się rano w dyskontach.

            • 2 0

            • Wiele z tych restauracji (2)

              zaopatruje się rano w dyskontach - i to jest fakt. Ale czy cytryna (albo pomidor lub podobne) z dyskontu jest (a jeśli to, o ile) gorsza niż ten sam produkt z 'ryneczku'? Soli też nie można kupować w lidlu?
              A po drugie, jeszcze raz zapytam, co ma do rzeczy kupowanie w dyskontach wobec zarzutu że 'restauratorzy płaca za miejsce w takim czymś' ??

              • 5 1

              • Tylko niech przestaną p..lić,że są eko.

                • 4 0

              • jezu, można, ale może wtedy troche niech spuszczą z tonu i ceny

                bo jak ktoś przerabia towar z dyskontu i promocji, a potem kasuje za to nieświadomego klienta 50zl za talerzyk to się robi naprawde niewesoło. rzeczywistos drogi zonku jest taka, że jak polska długa i szeroka wszyscy ciągną owoce morza marki "własnej" u najtanszych dystrybutorów. wystarczy pogadac z tymi którzy oferują coś lepszego - prawdziwy parmezan albo jakieś włoskie produkty. nikt tego nie kupuje, bo każdy sępi i woli kupić koncentrat pomidorowy w biedronie zamiast pakować się we włoski import. ceny są ustawione jakby restauratorzy na plecach sami wieźli pomidory z san marzano, a w rzeczywistości przywozi je ziutek w puszkach z napisem pudliszki. sól z lidla też można by zastapić himalajską przy takim poziomie cen, ale przeciez czego oczy nie widza, to klientowi nie żal.

                a do zarzutu o płatne miejsca ma się to tak, że inspektorzy np michelin są serio wyszkoleni i obyci. może ci z Gaulta nie az tak, ale chyba czują że ktoś ich robi w trąbe? jak wyróżnienie może otrzymać restauracja która przygotowuje tiramisu bez żółtek? no bez jaj :) to ci inspektorzy chyba smaku nie mają ani pojęcia. może za rok pierwsze miejsce wylosuje knajpa podająca bigos z paczki z szyldem "classic polish restaurant"?

                widac po tym co piszesz ze costam sie obeznajesz w tym swiatku, wiec chyba można powiedziec to wprost: restauracje w gda to ryby z glazury, krewetki cookbaza śmierdzące bangladeszem i przyprawy najtanszych marek, które w polowie składają sie chyba z gwiezdnego pyłu.

                • 3 0

    • Częściowo się zgadzam

      natomiast Trattoria La cantina, zamawiamy tam obiady dla naszych gości, serwuje dwa lub trzy dania (nie pizze) - przepyszne, ze świeżych produktów, no i ujmująca obsługa.

      • 0 0

  • przeciez to jest jakas kompletna sciema

    krew i woda, smieszne? gdzie cozzi? malika przed kubickim? zarty? nieporozumienie

    • 15 1

  • POBITE GARY?!!?!

    niezle musieli posmarować, knajpa nie serwuje nic specjalnego, a jakosc tez nie powala, takich knajpe w 3miescie jest na peczki.

    • 27 2

  • Nie zauważyłem ....

    ...baru , przy ul. Szerokiej ,ongiś wyróżnionemu przez ,,The Guardian,, za najsmaczniejsza kuchnię w Gdańsku........

    • 4 0

  • (2)

    Petit Paris?? Byłem pierwszy i ostatni raz.... tak jak przystawki nie były najgorsze, chociaż rewelacyjne też nie, to drugie dania bardzo, bardzo słabe, mięso zbyt mocno wysmażone, pure z białych warzyw mdłe, bez jakiegokolwiek smaku- w skali 1/10 oceniłbym na 4- za chęci, kompozycje na talerzu i świeże produkty, smak niestety nie broni się. Nie mam problemu z wydaniem 200-300 za obiad dla dwóch osób, ale w zamian oczekuję czegoś co mnie zaskoczy, miejsca do którego chcę wrócić.... z Petit Paris tak niestety nie jest

    • 13 3

    • Pozwolę się nie zgodzić (1)

      Często bywam w różnych trójmiejskich restauracjach, a Petit Paris jest w moim prywatnym rankingu w ścisłej czołówce. Po czterech wizytach nijak nie mogę powiedzieć złego słowa ani o kuchni, ani o obsłudze, ani o cenach.
      Rzecz jasna możemy umówić się, że to różnica gustów, ale pragnę zauważyć, że pod względem obróbki, jakości składników, komponowania smaków i estetyki podania, Philippe Abraham robi naprawdę świetną robotę. Kuchnia jest autorska, nawiązuje do klasyków francuskiej kuchni.
      Tarta z kaszanką oraz zupa cebulowa to dla mnie potwierdzenie, że szef kuchni nie tylko ma umiejętności, ale też zna dobrze francuską kuchnię i tamtejsze smaki. Nie jest to bynajmniej restauracja francuska tylko z nazwy.

      • 5 3

      • Możliwe, że mieliśmy pecha. Co do kompozycji i estetyki podania w 100% muszę się zgodzić, klasa światowa.

        • 3 1

  • Tragedia (6)

    Ponieważ, jak zwykle wydaliście przewodnik bez logiki i wiedzy na temat wymienionych tu restauracji czy też barów szybkiej obsługi( totalny szok), rozumiem, że 3- y pierwsze miejsca oznaczają - NIE JEDŹCIE TAM I OMIJAJCIE SZEROKIM ŁUKIEM !!!! Tak bym to w skrócie opisał .....Naprawdę - wiem co mówię.....

    • 7 2

    • Wladyslawi (5)

      Weź się połóż, naprawdę - wiem co mówię
      (Totalny szok) aż 3-y? (ortografia się kłania, chyba omijasz ją szerokim łukiem)
      Naprawdę

      • 2 1

      • do zonk (4)

        Ortografia to się chyba Panu kłania....przeczytaj sobie co napisałeś....

        • 2 0

        • użyłem Pana stylu, (3)

          abyś Pan łatwiej zrozumiał

          • 0 1

          • Beata przestań pisac już (2)

            wiemy że to ty

            • 1 0

            • A o co się założysz??? (1)

              :-)

              • 0 0

              • o twój tłusty zad

                zrobie go na patelni.

                • 1 0

  • bzdurny ranking (1)

    niektóre restauracje w tym rankingu zostąły przecież ocenione źle przez słynną Beatę Testsmaku!!!! czy jurorom nie odbiła za bardzo sodóweczka?!

    restauracja Bocian Morski - wg Testasmaku rozczarowanie, kibel i 2,7pkt/10!!!
    a tu prosze, jakies dziady z Gault&Millau uważają ze to jedna z najlepszych restauracji w Trajsiti!

    Grono di Rucola - to 30 restauracji wg prestiżowego przewodnika, ale mizeria i chała dla recenzentki Trojmiasto Beaty!

    Morska - również w zestawieniu i rownież na cenzurowanym u Beaty!

    Biały Krolik, nr 3 zestawieniu dla Beaty musi trochę popracować - przypomnijmy, cyzm było spotkanie z ich kuchnią: "Czy spotkanie z kuchnią autorstwa Marcina Popielarza było smaczne? Owszem, ale niestety nie idealne. Mam wrażenie, że na razie są to intensywne poszukiwania ambitnego szefa kuchni"

    cóż, widać jurorzy przewodnika nie mają pojęcia co wgl robią.
    pozdrawiamy ekipę Trojmiasto!

    • 26 1

    • howgh!

      :-)

      • 4 1

  • Morska (1)

    Byliśmy w Morskiej po raz pierwszy na kolacji z okazji rocznicy ślubu i było bardzo smacznie:)

    • 0 8

    • fantastycznie

      a my z wujem Stachem byliśmy kiedyś na rocznicy naszego szwagra na piwku w pobitych garach, było naprawde zimne i dobre.

      • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja