Trzecia polska edycja Żółtego Przewodnika Gault&Millau właśnie trafiła do sprzedaży. Wyróżniono w nim 460 restauracji, w tym 29 z samego Trójmiasta, gdzie najwyższe noty - tak, jak w roku ubiegłym - otrzymały dwa gdańskie lokale: Metamorfoza oraz Mercato. Z oceną powyżej 15 pkt. trafiły do grona 12 miejsc w Polsce wyróżnionych trzema "czapkami kucharskimi".
Przewodnik kulinarny Gault&Millau pojawia się w Polsce już po raz trzeci. W porównaniu do swojego czerwonego konkurenta, przyznającego gwiazdki Michelin, zasięgiem obejmuje cały nasz kraj (nie tylko Warszawę i Kraków). W tym roku licząca ponad 700 stron publikacja poleca 460 restauracji, czyli aż o 220 więcej niż w pierwszej jego edycji (2015).
Numerem jeden w Polsce została warszawska restauracja Senses. Wyróżniona 18 pkt. wyprzedziła tryumfujące do tej pory Atelier Amaro (17,5 pkt.). Przypomnijmy, że
Andrea Camastra - szef kuchni Senses, wyróżniony w tym roku na gali Gault&Millau tytułem Szefa Roku - przygotował w maju dla mieszkańców Trójmiasta
lunch z gwiazdką Michelin. Przeczytaj relację z wydarzenia i wywiad z Andreą CamastrąŻółty przewodnik Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dziś publikowany jest w 12 krajach na świecie. Inspektorzy Gault&Millau odwiedzają i oceniają lokale anonimowo. Do przewodnika trafiają te, które dostały przynajmniej 10 z 20 możliwych punktów przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt. - 1 czapka; 13-14 pkt. - 2 czapki; 15-16 pkt. - 3 czapki; 17-18 pkt. - 4 czapki; 19-20 pkt. - 5 czapek). Punkty przyznaje się za jakość i świeżość produktów, kreatywność i profesjonalizm prezentacji, harmonijność menu, właściwe tempo serwisu oraz spójność koncepcji restauracji.
W Trójmieście niezmiennie najlepszymi lokalami pozostają: Metamorfoza oraz Mercato. Z oceną sięgającą odpowiednio 15,5 oraz 15 pkt. obie cieszą się wyróżnieniem w postaci
trzech "czapek kucharskich". W całym kraju tak wysoko ocenionych zostało tylko 12 miejsc.
Restaurację Metamorfoza doceniono za szacunek do produktu, tradycji i niezwykle staranny wybór dostawców, którymi są gospodarstwa kaszubskie, lokalni hodowcy, rybacy i rzemieślnicy.
- W Metamorfozie warto skosztować rzadko serwowanych gdzie indziej specjałów, np. belony, ryby o charakterystycznie długich szczękach i zielono zabarwionych ościach. Wędzona na miejscu metka, podawana z chlebem w formie tostów francuskich i szczawikiem zajęczym jest prosta i wykwintna zarazem. Karta zmienia się często, bo szef kuchni (Adrian Klonowski) restrykcyjnie przestrzega zasady sezonowości - każdy składnik ma swój czas, poza którym nie uświadczy się go w karcie - czytamy w przewodniku.Mimo rozstania z Adamem Woźniakiem ubiegłoroczną pozycję utrzymało także Mercato w
hotelu Hilton. Lokal wyróżniono za hołdowanie dawnym gdańskim recepturom i pielęgnowanie lokalnej spuścizny kulinarnej. Filarami menu są tu bowiem: kaczka, łosoś, fagas oraz bób - cztery, tradycyjne dla regionu produkty, które pojawiają się na stole zgodnie z rytmem sezonu.
Przeczytaj także wywiad z Pawłem Stawickim z Mercato oraz o wyróżnieniu Adriana Klonowskiego z Metamorfozy przez Gault&Millau.
W porównaniu z rokiem ubiegłym trzem restauracjom z Trójmiasta przyznano niższą o jeden pkt. notę: gdyńskim
Sztuczce i
Malice oraz sopockiemu
Thai Thai. Awansowały z kolei:
Tłustka Kaczka,
Krew i Woda,
Szafarnia 10, Bulaj,
Morska oraz Targ Rybny - Fishmarkt.
Z przewodnika zniknęły, choć nadal funkcjonują:
Britannica Steakhouse,
Bellevue,
Restauracja Filharmonia oraz Tupot Mew. Pojawiły się za to nowe lokale: 1611 Restaurant
w Dworze Oliwskim (13,5 pkt.), której po odejściu z Mercato szefuje
Adam Woźniak, otwarta w kwietniu tego roku gdyńska
Open Kitchen (12 pkt.),
Restauracja Ritz (11 pkt.), w której szefem kuchni jest
Basia Ritz,
Fellini (11,5 pkt.),
Good Morning Vietnam (10,5 pkt.) oraz
Hashi Sushi.
Lista trójmiejskich restauracji wyróżnionych w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2017: - Metamorfoza, Gdańsk (szef kuchni: Adrian Klonowski) - 15,5 pkt.
- Mercato, Gdańsk (szef kuchni: Paweł Stawicki) - 15 pkt.
- Biały Królik, Gdynia (szef kuchni: Marcin Popielarz) - 14,5 pkt.
- 1611 Restaurant, Gdańsk (szef kuchni: Adam Woźniak) - 13,5 pkt.
- Sztuczka, Gdynia (szef kuchni: Jacek Koprowski) - 13,5 pkt.
- Szafarnia 10, Gdańsk (szef kuchni: Grzegorz Labuda) - 12,5 pkt.
- Tłusta Kaczka, Gdynia (szef kuchni: Paweł Kwitniowski) - 12,5 pkt.
- Targ Rybny - Fishmarkt, Gdańsk (szef kuchni: Piotr Samulski) - 12 pkt.
- Ristorante La Cucina, Gdańsk (szef kuchni: Grzegorz Nakrajnik) - 12 pkt.
- Krew i Woda, Gdynia (szef kuchni: Mariusz Pieterwas) - 12 pkt.
- Open Kitchen, Gdynia (szef kuchni: Piotr Ślusarz) - 12 pkt.
- Fellini, Gdańsk (szef kuchni: Michał Rybak) - 11,5 pkt.
- Bocian Morski, Sopot (szef kuchni: Filip Miotke) - 11,5 pkt.
- Petit Paris, Sopot (szef kuchni: Philippe Abraham) - 11,5 pkt.
- Cyrano & Roxane, Sopot (szef kuchni: Yannick Chauvet) - 11,5 pkt.
- Grono di Rucola, Sopot (szef kuchni: Robert Zieliński) - 11,5 pkt.
- Malika, Gdynia (szef kuchni: Ewa Malika Szyc-Juchnowicz) - 11,5 pkt.
- Morska, Sopot (szef kuchni: Adam Głowiński) - 11 pkt.
- Thai-Thai, Sopot (szef kuchni: Surachart Urajaroen) - 11 pkt.
- Bulaj, Sopot (szef kuchni: Artur Moroz, Paweł Chomentowski) - 11 pkt.
- Restauracja Kubicki, Gdańsk (szef kuchni: Damian Mazurowski) - 11 pkt.
- Restauracja Ritz, Gdańsk (szef kuchni: Basia Ritz) - 11 pkt.
- A la française, Gdańsk (szef kuchni: Dominique Chesnais) - 10,5 pkt.
- Trattoria La Cantina, Gdańsk (szef kuchni: Patryk Kowalski) - 10,5 pkt.
- Good Morning Vietnam, Gdynia (szef kuchni: Thang Nguyen) - 10,5 pkt.
- Hashi Sushi, Gdynia (szef kuchni: Piotr Falczyński) - 10,5 pkt.
- Moon, Gdynia - 10,5 pkt.
- Bistro Pobite Gary, Gdańsk (szef kuchni: Rafał Brzoskowski) - 10 pkt.
- Neighbour's Kitchen, Gdańsk (szef kuchni: Bartosz Hyży) - 10 pkt.
Przewodnik Gault&Millau można nabyć w salonach Empik w cenie 59,90 zł.