wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

29 restauracji z Trójmiasta w nowym przewodniku Gault&Millau

Premiera trzeciej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz gala wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni 2017 odbyła się w minioną niedzielę, w budynku EC1 w Łodzi.
Premiera trzeciej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz gala wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni 2017 odbyła się w minioną niedzielę, w budynku EC1 w Łodzi. fot. Gault&Millau Polska/Teodor Klepczyński

Trzecia polska edycja Żółtego Przewodnika Gault&Millau właśnie trafiła do sprzedaży. Wyróżniono w nim 460 restauracji, w tym 29 z samego Trójmiasta, gdzie najwyższe noty - tak, jak w roku ubiegłym - otrzymały dwa gdańskie lokale: Metamorfoza oraz Mercato. Z oceną powyżej 15 pkt. trafiły do grona 12 miejsc w Polsce wyróżnionych trzema "czapkami kucharskimi".



Przewodnik kulinarny Gault&Millau pojawia się w Polsce już po raz trzeci. W porównaniu do swojego czerwonego konkurenta, przyznającego gwiazdki Michelin, zasięgiem obejmuje cały nasz kraj (nie tylko Warszawę i Kraków). W tym roku licząca ponad 700 stron publikacja poleca 460 restauracji, czyli aż o 220 więcej niż w pierwszej jego edycji (2015).

Numerem jeden w Polsce została warszawska restauracja Senses. Wyróżniona 18 pkt. wyprzedziła tryumfujące do tej pory Atelier Amaro (17,5 pkt.). Przypomnijmy, że Andrea Camastra - szef kuchni Senses, wyróżniony w tym roku na gali Gault&Millau tytułem Szefa Roku - przygotował w maju dla mieszkańców Trójmiasta lunch z gwiazdką Michelin.

Przeczytaj relację z wydarzenia i wywiad z Andreą Camastrą

Żółty przewodnik Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dziś publikowany jest w 12 krajach na świecie. Inspektorzy Gault&Millau odwiedzają i oceniają lokale anonimowo. Do przewodnika trafiają te, które dostały przynajmniej 10 z 20 możliwych punktów przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt. - 1 czapka; 13-14 pkt. - 2 czapki; 15-16 pkt. - 3 czapki; 17-18 pkt. - 4 czapki; 19-20 pkt. - 5 czapek). Punkty przyznaje się za jakość i świeżość produktów, kreatywność i profesjonalizm prezentacji, harmonijność menu, właściwe tempo serwisu oraz spójność koncepcji restauracji.

W Trójmieście niezmiennie najlepszymi lokalami pozostają: Metamorfoza oraz Mercato. Z oceną sięgającą odpowiednio 15,5 oraz 15 pkt. obie cieszą się wyróżnieniem w postaci trzech "czapek kucharskich". W całym kraju tak wysoko ocenionych zostało tylko 12 miejsc.

Restaurację Metamorfoza doceniono za szacunek do produktu, tradycji i niezwykle staranny wybór dostawców, którymi są gospodarstwa kaszubskie, lokalni hodowcy, rybacy i rzemieślnicy.

- W Metamorfozie warto skosztować rzadko serwowanych gdzie indziej specjałów, np. belony, ryby o charakterystycznie długich szczękach i zielono zabarwionych ościach. Wędzona na miejscu metka, podawana z chlebem w formie tostów francuskich i szczawikiem zajęczym jest prosta i wykwintna zarazem. Karta zmienia się często, bo szef kuchni (Adrian Klonowski) restrykcyjnie przestrzega zasady sezonowości - każdy składnik ma swój czas, poza którym nie uświadczy się go w karcie - czytamy w przewodniku.
Mimo rozstania z Adamem Woźniakiem ubiegłoroczną pozycję utrzymało także Mercato w hotelu Hilton. Lokal wyróżniono za hołdowanie dawnym gdańskim recepturom i pielęgnowanie lokalnej spuścizny kulinarnej. Filarami menu są tu bowiem: kaczka, łosoś, fagas oraz bób - cztery, tradycyjne dla regionu produkty, które pojawiają się na stole zgodnie z rytmem sezonu.

Przeczytaj także wywiad z Pawłem Stawickim z Mercato oraz o wyróżnieniu Adriana Klonowskiego z Metamorfozy przez Gault&Millau.


W porównaniu z rokiem ubiegłym trzem restauracjom z Trójmiasta przyznano niższą o jeden pkt. notę: gdyńskim SztuczceMalice oraz sopockiemu Thai Thai. Awansowały z kolei: Tłustka Kaczka, Krew i Woda, Szafarnia 10, Bulaj, Morska oraz Targ Rybny - Fishmarkt.

Z przewodnika zniknęły, choć nadal funkcjonują: Britannica Steakhouse, Bellevue, Restauracja Filharmonia oraz Tupot Mew. Pojawiły się za to nowe lokale: 1611 Restaurant w Dworze Oliwskim (13,5 pkt.), której po odejściu z Mercato szefuje Adam Woźniak, otwarta w kwietniu tego roku gdyńska Open Kitchen (12 pkt.), Restauracja Ritz (11 pkt.), w której szefem kuchni jest Basia Ritz, Fellini (11,5 pkt.), Good Morning Vietnam (10,5 pkt.) oraz Hashi Sushi.

Lista trójmiejskich restauracji wyróżnionych w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2017:


  1. Metamorfoza, Gdańsk (szef kuchni: Adrian Klonowski) - 15,5 pkt.

  2. Mercato, Gdańsk (szef kuchni: Paweł Stawicki) - 15 pkt.

  3. Biały Królik, Gdynia (szef kuchni: Marcin Popielarz) - 14,5 pkt.

  4. 1611 Restaurant, Gdańsk (szef kuchni: Adam Woźniak) - 13,5 pkt.

  5. Sztuczka, Gdynia (szef kuchni: Jacek Koprowski) - 13,5 pkt.

  6. Szafarnia 10, Gdańsk (szef kuchni: Grzegorz Labuda) - 12,5 pkt.

  7. Tłusta Kaczka, Gdynia (szef kuchni: Paweł Kwitniowski) - 12,5 pkt.

  8. Targ Rybny - Fishmarkt, Gdańsk (szef kuchni: Piotr Samulski) - 12 pkt.

  9. Ristorante La Cucina, Gdańsk (szef kuchni: Grzegorz Nakrajnik) - 12 pkt.

  10. Krew i Woda, Gdynia (szef kuchni: Mariusz Pieterwas) - 12 pkt.

  11. Open Kitchen, Gdynia (szef kuchni: Piotr Ślusarz) - 12 pkt.

  12. Fellini, Gdańsk (szef kuchni: Michał Rybak) - 11,5 pkt.

  13. Bocian Morski, Sopot (szef kuchni: Filip Miotke) - 11,5 pkt.

  14. Petit Paris, Sopot (szef kuchni: Philippe Abraham) - 11,5 pkt.

  15. Cyrano & Roxane, Sopot (szef kuchni: Yannick Chauvet) - 11,5 pkt.

  16. Grono di Rucola, Sopot (szef kuchni: Robert Zieliński) - 11,5 pkt.

  17. Malika, Gdynia (szef kuchni: Ewa Malika Szyc-Juchnowicz) - 11,5 pkt.

  18. Morska, Sopot (szef kuchni: Adam Głowiński) - 11 pkt.

  19. Thai-Thai, Sopot (szef kuchni: Surachart Urajaroen) - 11 pkt.

  20. Bulaj, Sopot (szef kuchni: Artur Moroz, Paweł Chomentowski) - 11 pkt.

  21. Restauracja Kubicki, Gdańsk (szef kuchni: Damian Mazurowski) - 11 pkt.

  22. Restauracja Ritz, Gdańsk (szef kuchni: Basia Ritz) - 11 pkt.

  23. A la française, Gdańsk (szef kuchni: Dominique Chesnais) - 10,5 pkt.

  24. Trattoria La Cantina, Gdańsk (szef kuchni: Patryk Kowalski) - 10,5 pkt.

  25. Good Morning Vietnam, Gdynia (szef kuchni: Thang Nguyen) - 10,5 pkt.

  26. Hashi Sushi, Gdynia (szef kuchni: Piotr Falczyński) - 10,5 pkt.

  27. Moon, Gdynia - 10,5 pkt.

  28. Bistro Pobite Gary, Gdańsk (szef kuchni: Rafał Brzoskowski) - 10 pkt.

  29. Neighbour's Kitchen, Gdańsk (szef kuchni: Bartosz Hyży) - 10 pkt.


Przewodnik Gault&Millau można nabyć w salonach Empik w cenie 59,90 zł.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (77)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Najnowsze artykuły

wydarzenia