• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

29 restauracji z Trójmiasta w nowym przewodniku Gault&Millau

Olga Miłogrodzka
28 listopada 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Premiera trzeciej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz gala wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni 2017 odbyła się w minioną niedzielę, w budynku EC1 w Łodzi. Premiera trzeciej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz gala wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni 2017 odbyła się w minioną niedzielę, w budynku EC1 w Łodzi.

Trzecia polska edycja Żółtego Przewodnika Gault&Millau właśnie trafiła do sprzedaży. Wyróżniono w nim 460 restauracji, w tym 29 z samego Trójmiasta, gdzie najwyższe noty - tak, jak w roku ubiegłym - otrzymały dwa gdańskie lokale: Metamorfoza oraz Mercato. Z oceną powyżej 15 pkt. trafiły do grona 12 miejsc w Polsce wyróżnionych trzema "czapkami kucharskimi".



Przewodnik kulinarny Gault&Millau pojawia się w Polsce już po raz trzeci. W porównaniu do swojego czerwonego konkurenta, przyznającego gwiazdki Michelin, zasięgiem obejmuje cały nasz kraj (nie tylko Warszawę i Kraków). W tym roku licząca ponad 700 stron publikacja poleca 460 restauracji, czyli aż o 220 więcej niż w pierwszej jego edycji (2015).

Numerem jeden w Polsce została warszawska restauracja Senses. Wyróżniona 18 pkt. wyprzedziła tryumfujące do tej pory Atelier Amaro (17,5 pkt.). Przypomnijmy, że Andrea Camastra - szef kuchni Senses, wyróżniony w tym roku na gali Gault&Millau tytułem Szefa Roku - przygotował w maju dla mieszkańców Trójmiasta lunch z gwiazdką Michelin.

Przeczytaj relację z wydarzenia i wywiad z Andreą Camastrą

Żółty przewodnik Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dziś publikowany jest w 12 krajach na świecie. Inspektorzy Gault&Millau odwiedzają i oceniają lokale anonimowo. Do przewodnika trafiają te, które dostały przynajmniej 10 z 20 możliwych punktów przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt. - 1 czapka; 13-14 pkt. - 2 czapki; 15-16 pkt. - 3 czapki; 17-18 pkt. - 4 czapki; 19-20 pkt. - 5 czapek). Punkty przyznaje się za jakość i świeżość produktów, kreatywność i profesjonalizm prezentacji, harmonijność menu, właściwe tempo serwisu oraz spójność koncepcji restauracji.

W Trójmieście niezmiennie najlepszymi lokalami pozostają: Metamorfoza oraz Mercato. Z oceną sięgającą odpowiednio 15,5 oraz 15 pkt. obie cieszą się wyróżnieniem w postaci trzech "czapek kucharskich". W całym kraju tak wysoko ocenionych zostało tylko 12 miejsc.

Restaurację Metamorfoza doceniono za szacunek do produktu, tradycji i niezwykle staranny wybór dostawców, którymi są gospodarstwa kaszubskie, lokalni hodowcy, rybacy i rzemieślnicy.

- W Metamorfozie warto skosztować rzadko serwowanych gdzie indziej specjałów, np. belony, ryby o charakterystycznie długich szczękach i zielono zabarwionych ościach. Wędzona na miejscu metka, podawana z chlebem w formie tostów francuskich i szczawikiem zajęczym jest prosta i wykwintna zarazem. Karta zmienia się często, bo szef kuchni (Adrian Klonowski) restrykcyjnie przestrzega zasady sezonowości - każdy składnik ma swój czas, poza którym nie uświadczy się go w karcie - czytamy w przewodniku.
Mimo rozstania z Adamem Woźniakiem ubiegłoroczną pozycję utrzymało także Mercato w hotelu Hilton. Lokal wyróżniono za hołdowanie dawnym gdańskim recepturom i pielęgnowanie lokalnej spuścizny kulinarnej. Filarami menu są tu bowiem: kaczka, łosoś, fagas oraz bób - cztery, tradycyjne dla regionu produkty, które pojawiają się na stole zgodnie z rytmem sezonu.

Przeczytaj także wywiad z Pawłem Stawickim z Mercato oraz o wyróżnieniu Adriana Klonowskiego z Metamorfozy przez Gault&Millau.

  • Premiera trzeciej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz gala wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni 2017 roku odbyła się z minioną niedzielę w Łodzi.
  • Mariusz Pieterwas (Krew i Woda) oraz Robert Sowa na tegorocznej gali Gault&Millau w Łodzi
  • Adrian Klonowski - szef kuchni gdańskiej Matamorfozy, w 2015 r. nagrodzony przez Gault&Millau w kategorii Młody Talent.
  • Paweł Stawicki - szef kuchni Mercato oraz Andrea Camastra - szef kuchni Senses podczas wspólnego gotowania "lunchu z gwiazdką Michelin" w Gdańsku
  • Na uroczystej gali inaugurującej przewodnik Galut&Millau nagradzani są także najlepsi szefowie kuchni. W tym roku jedyną nominowaną z Trójmiasta - w kategorii Kobieta Szef - była Ewa Szyc Juchnowicz z restauracji Malika.

W porównaniu z rokiem ubiegłym trzem restauracjom z Trójmiasta przyznano niższą o jeden pkt. notę: gdyńskim SztuczceMalice oraz sopockiemu Thai Thai. Awansowały z kolei: Tłustka Kaczka, Krew i Woda, Szafarnia 10, Bulaj, Morska oraz Targ Rybny - Fishmarkt.

Z przewodnika zniknęły, choć nadal funkcjonują: Britannica Steakhouse, Bellevue, Restauracja Filharmonia oraz Tupot Mew. Pojawiły się za to nowe lokale: 1611 Restaurant w Dworze Oliwskim (13,5 pkt.), której po odejściu z Mercato szefuje Adam Woźniak, otwarta w kwietniu tego roku gdyńska Open Kitchen (12 pkt.), Restauracja Ritz (11 pkt.), w której szefem kuchni jest Basia Ritz, Fellini (11,5 pkt.), Good Morning Vietnam (10,5 pkt.) oraz Hashi Sushi.

Lista trójmiejskich restauracji wyróżnionych w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2017:

  1. Metamorfoza, Gdańsk (szef kuchni: Adrian Klonowski) - 15,5 pkt.
  2. Mercato, Gdańsk (szef kuchni: Paweł Stawicki) - 15 pkt.
  3. Biały Królik, Gdynia (szef kuchni: Marcin Popielarz) - 14,5 pkt.
  4. 1611 Restaurant, Gdańsk (szef kuchni: Adam Woźniak) - 13,5 pkt.
  5. Sztuczka, Gdynia (szef kuchni: Jacek Koprowski) - 13,5 pkt.
  6. Szafarnia 10, Gdańsk (szef kuchni: Grzegorz Labuda) - 12,5 pkt.
  7. Tłusta Kaczka, Gdynia (szef kuchni: Paweł Kwitniowski) - 12,5 pkt.
  8. Targ Rybny - Fishmarkt, Gdańsk (szef kuchni: Piotr Samulski) - 12 pkt.
  9. Ristorante La Cucina, Gdańsk (szef kuchni: Grzegorz Nakrajnik) - 12 pkt.
  10. Krew i Woda, Gdynia (szef kuchni: Mariusz Pieterwas) - 12 pkt.
  11. Open Kitchen, Gdynia (szef kuchni: Piotr Ślusarz) - 12 pkt.
  12. Fellini, Gdańsk (szef kuchni: Michał Rybak) - 11,5 pkt.
  13. Bocian Morski, Sopot (szef kuchni: Filip Miotke) - 11,5 pkt.
  14. Petit Paris, Sopot (szef kuchni: Philippe Abraham) - 11,5 pkt.
  15. Cyrano & Roxane, Sopot (szef kuchni: Yannick Chauvet) - 11,5 pkt.
  16. Grono di Rucola, Sopot (szef kuchni: Robert Zieliński) - 11,5 pkt.
  17. Malika, Gdynia (szef kuchni: Ewa Malika Szyc-Juchnowicz) - 11,5 pkt.
  18. Morska, Sopot (szef kuchni: Adam Głowiński) - 11 pkt.
  19. Thai-Thai, Sopot (szef kuchni: Surachart Urajaroen) - 11 pkt.
  20. Bulaj, Sopot (szef kuchni: Artur Moroz, Paweł Chomentowski) - 11 pkt.
  21. Restauracja Kubicki, Gdańsk (szef kuchni: Damian Mazurowski) - 11 pkt.
  22. Restauracja Ritz, Gdańsk (szef kuchni: Basia Ritz) - 11 pkt.
  23. A la française, Gdańsk (szef kuchni: Dominique Chesnais) - 10,5 pkt.
  24. Trattoria La Cantina, Gdańsk (szef kuchni: Patryk Kowalski) - 10,5 pkt.
  25. Good Morning Vietnam, Gdynia (szef kuchni: Thang Nguyen) - 10,5 pkt.
  26. Hashi Sushi, Gdynia (szef kuchni: Piotr Falczyński) - 10,5 pkt.
  27. Moon, Gdynia - 10,5 pkt.
  28. Bistro Pobite Gary, Gdańsk (szef kuchni: Rafał Brzoskowski) - 10 pkt.
  29. Neighbour's Kitchen, Gdańsk (szef kuchni: Bartosz Hyży) - 10 pkt.

Przewodnik Gault&Millau można nabyć w salonach Empik w cenie 59,90 zł.

Zobacz także

Opinie (81) 3 zablokowane

  • (2)

    Ja to pamiętam takie restauracje jak dawny Kubicki albo Złota Podkowa. Mmmmm to było jedzonko.

    • 21 2

    • taaa

      a mleczny słoneczny? a Polonia w Gdyni..swoją drogą to jest niesamowite, że ta Plonia w Gdyni ejszcze istnieje..ja nie wiem z czego oni sie utrzymuja w takim miejscu bez klientów...

      • 6 0

    • Obecnie Kubicki też jest super.

      • 3 3

  • Gratuluje wszystkim nominowanym (1)

    • 12 6

    • nominuję wszystkim gratulowanym

      też

      • 2 0

  • (2)

    Uśmiecham sie do siebie, bo są na tej liście wszystkie knajpy, które i ja polecam na swoim blogu, więc z moim gustem nie jest tak najgorzej. Brakuje mi tylko Bowke i Prologue.

    • 4 21

    • przeczytalem i zwymiotowalem (1)

      o czym masz jeszcze bloga? o makijazu chłopięcym?

      • 10 5

      • Nie, tylko o gastronomii.

        • 1 5

  • (2)

    Prologue 1wsze miejsce na Tripie, a tutaj nawet w top29 się nie załapało? Hmm...

    • 11 1

    • To stosunkowo nowa restauracja. Może jeszcze na test się nie załapała. (1)

      Może to wydawnictwo wymaga większego stażu/kilkukrotnej oceny? Nie wiem.

      • 0 0

      • Z tego co wiem to do GM trzeba zgłosić swoją kandydaturę. Może dlatego. Choc to rzeczywiście młoda knajpa i staż zapewne nie jest bez znaczenia.

        • 1 1

  • gdzie makdonalds z dworca pekape?

    • 24 1

  • I tak wszyscy wiemy, że gdyńskie Pueblo najlepsze! (3)

    • 21 30

    • no dobre (2)

      ale mogliby poprawic wentylacje, bo zawsze jak sie od nich wychodzi to wszystkie ciuchy i wlosy wala olejem i tluszczem i ogolnei żarciem..

      • 13 1

      • Taki urok otwartej kuchni (1)

        • 0 1

        • U Mateusza Gesslera w Warszawie w Warszawie Zachodniej kuchnia również jest otwarta i nic nie przechodzi zapachem

          • 0 0

  • Brak obiektywizmu. (5)

    Nie od dzis wiadomo ze ten plebiscyt i przewodnik to katalog reklamowy, za ktory sie placi daninę czytaj jak za reklamę.

    • 33 6

    • ?! (2)

      Proponuję doedukować się w tym temacie.. za to nie można zapłacić..

      • 6 10

      • bzdura. są stawki za miejsce w przewodniku. (1)

        ileśtam pierwszych miejsc jest zarezerwowanych dla typów jury a reszta jest do wzięcia, stąd też w zestawieniu wielopaki czyli 2-3 restauracje tego samego właściciela. w zestawie taniej.

        • 10 5

        • a skąd o tym wiesz,

          gdzie o tym czytałeś/słyszałeś?

          • 5 7

    • Ogarnij sie

      To nie prawda a jak nie masz o czymś pojęcia to siedz cicho i sie nie odzywaj!

      • 3 7

    • nic sie nie płaci

      czapki i punkty sa przyznawane na podstawie ocen niezapowiedzianych tajemniczych klientów ktorymi sa inspektorzy gault&millau. czynników które są brane pod uwagę jest bardzo wiele (znacznie więcej niż w Czerwonym Przewodniku Michelin)

      • 3 10

  • E tam.

    1. Pod strzechà w sopocie. To byly sledzie i wòda
    2. Garmaz na powstancow warszawy- flaczki i wodka
    3. Garmaz tam gdzie jest teraz krzywy domek - rybka po grecku i wodka
    4. Dworcowa- wodka

    Tesknie jak cholera. Naprawde od serca. Pogadac mozna bylo, bez ajfonòw, wodki sie napic, zjesc i sie posmiac.
    Teraz jest pustka z piorkiem w d...

    • 25 6

  • Good Morning? (1)

    Naprawdę ten lokal znalazł się w rankingu? To chyba jakieś nieporozumienie. Tak wielkiego zawodu nie sprawiła mi żadna z trójmiejskich restauracji, specjalizujących się w orientalnej kuchni... generalnie chyba żadna z trójmiejskich restauracji mnie tak nie zawiodła.
    Warzywa i owoce podane z kaczką były dobrane "jak leci", część nie była świeża lecz z puszki. 3 różne zamówione dania różniły się wyłącznie mięsem (ale już nie sposobem jego obróbki!) oraz sosami (właściwie to tylko te można z całego dania pochwalić, choć ich konsystencja już nie pozwalała się nimi dobrze nacieszyć). Pozostałe elementy były identyczne i wyglądały jak przygotowane bez większego namysłu.
    Jeśli taki lokal znajduje się w rankingu obok Sztuczki, KiW, Petit Paris, Moona, to chyba układano go na chybił trafił.

    • 28 3

    • Dokładnie

      Brudno w tej knajpie jest tak, że na wejściu mdli. Karty wyglądają jakby przeżuł je pies i wypluł. Stołki podrapane i nie sprzątane przez godzinę a potem przy kliencie pani kelnerka,brudną ścierą, przeciera stół. Obrzydliwe. Nigdy więcej. Kiedyś było zupełnie inaczej, ale teraz ta knajpa to dno.

      • 6 0

  • Pobite Gary? To chyba żart.

    • 40 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja